De laatste tijd hoor je steeds vaker op het nieuws dat er op korte termijn verandering moet komen in hoe wij de aarde uitputten. Doen we dit niet dan heeft het grote maatschappelijke gevolgen. Zo kan het ertoe leiden dat er wereldwijd frequenter natuurrampen plaatsvinden. Dit kan er vervolgens toe leiden dat een gedeelte van de bevolking zonder eten en drinken komt te zitten. Het is dus van zeer groot belang dat we massaal bijdragen aan een groenere wereld. Als ondernemer zijn er een aantal stappen die je hiervoor kunt nemen.

Ga zorgvuldig met je afval om

De meeste bedrijven produceren in grote hoeveelheden afval. Om het milieu minder te belasten, is het van belang om hier zorgvuldig mee om te gaan. Probeer een tijd in de gaten te houden hoeveel afval er wordt geproduceerd en probeer dit te reduceren. Daarnaast is het ook minder slecht voor het milieu als je zelf het afval scheidt. Dit kun je onder andere met een container huren bij Renewi voor elkaar krijgen. Laat een aantal containers voor het bedrijfspand plaatsen en geef duidelijke instructies aan het personeel. Zo zorg jij voor een goede verwerking van het bedrijfsafval.

Kies voor elektriciteit

Een manier om als bedrijf minder CO2 uit te stoten, is door gebruik te maken van groene energie. Zo zou je er bijvoorbeeld voor kunnen kiezen om voortaan elektrisch te rijden. Hierbij heb je de mogelijkheid om de stroom af te nemen van het net, maar het is ook mogelijk om je eigen stroom op te wekken met zonnepanelen. Naast dat dit voor het milieu een zeer goede investering is, levert het financieel gezien ook een aantal voordelen op. Zo betaal je bijvoorbeeld minder bijtelling als je ook priv├ę gebruik wilt maken van de auto. Daarnaast bespaar je met zonnepanelen erg veel geld op de energiekosten.

Waar selecteer je de onderaannemers op?

De meeste bedrijven werken samen met andere bedrijven. Zo kan het zijn dat je bijvoorbeeld het transport uitbesteed aan een onderaannemer. Om je CO2-voetafdruk te verkleinen, zou je er eventueel voor kunnen kiezen om enkel met partijen te werken die energiezuinig te werk gaan. Ontwikkel een eigen selectieprocedure en verklein hiermee de CO2-voetafdruk van je bedrijf.