Er zijn momenten waarop je je realiseert dat het tijd is om je woning eens flink onder handen te nemen. Globaal kun je dan kiezen uit twee soorten verbouwingen: een aanbouw in Alphen aan den Rijn realiseren, of kiezen voor een grondige verbouwing van je bestaande pand. Wat zijn de verschillen tussen een aanbouw en een verbouw precies? En wat is in jouw situatie een verstandige keuze?

Een aanbouw: de mogelijkheden

Typerend voor een aanbouw, is dat met een aanbouw het bestaande woonoppervlakte altijd vergroot wordt. Je krijgt dus na het realiseren van een aanbouw meer leefruimte. Bij een verbouwing ligt dat anders: dan wordt een bestaande ruimte verbouwd ofwel gerenoveerd. Een verbouwing levert in principe geen extra woonoppervlakte op. Wil je een aanbouw gaan uitvoeren, dan zijn er op dit gebied de nodige mogelijkheden. Populair is tegenwoordig om via een nokverhoging extra ruimte op de bovenste verdieping te creƫren. Op die manier kun je razendsnel, zeker als je kiest voor een prefab nokverhoging, een extra slaapkamer of thuiskantoor op zolder maken. Een bijkomend voordeel is dat je woning hiervan direct een stuk meer waard wordt. Naast nokverhogingen zijn er nog diverse andere verbouwingsmogelijkheden. Denk aan het fenomeen dakkapel, die minder extra ruimte oplevert maar wel een stuk voordeliger is dan het plaatsen van een verhoogde nok. De woning aan de achterzijde uitbouwen met een serre is weer een ander soort aanbouw. Door te kiezen voor een serre van glas, haal je een hoop extra licht je huis in en kun je ook op koude of natte dagen genieten van je tuin. Ten slotte mag de bijkeuken niet ontbreken. Bijkeukens zijn relatief eenvoudig en voordelig te plaatsen. En ze vormen de ideale plek om je wasmachine en/of droger, een voorraadkast en allerlei andere spullen in op te slaan.

Of kies je toch voor een verbouwing?

Badkamers, toiletten en keukens zijn de meest voorkomende ruimtes die door mensen verbouwd worden. Als deze ruimtes verouderd zijn, kan het aantrekkelijk zijn om ze te verbouwen en moderniseren. Probeer dit soort verbouwingen te financieren vanuit je hypotheek, dan ben je voordelig uit! Succes en geniet van het uiteindelijke resultaat!