Overal op vochtige plekken in huis zoals de badkamer en kruipruimte ontstaan schimmels. Je herkent zwam en schimmel (fungi in Latijn) aan de zwarte puntjes of bruine vlekken. Ze ontstaan vooral op poreuze oppervlakken. Soms met een witte sluier om de donkere vlek heen. Als dit groter wordt kan zich een aaneenschakeling van zwam vormen. Ook wel baarden genoemd, een broedplaats van bacteriën is ontstaan en zal zeker onder vochtige omstandigheden gedijen en uitgroeien.

Textiel

In textiel omschrijft men dit wel als “het weer zit erin”. Vaak zijn deze vlekken goed te verwijderen. Onder het motto beter voorkomen dan genezen lees je hier over schimmel voorkomen.

Thuis

Schimmels ontstaan thuis, zowel bij oude huizen als in een nieuw huis vaak ook in kruipruimtes. Doorgaans als gevolg van vochtophoping in combinatie met onvoldoende ventilatie of bouwkundige gebreken. Leer meer over schimmels in kruipruimte voorkomen. Of voorkom schimmels preventief en bespaar direct ook geld op energiekosten door Kruipruimte isoleren.

Bouwkundige keuring

Schimmel in huis kan ook ontstaan door foutief aanbrengen van Isolerende materialen. Isoleren gaat altijd hand in hand met gebalanceerd ventileren. Een gespecialiseerd bedrijf zal aan de hand van de situatie ter plaatsen en details de isolatiewaarde berekenen. Zo worden fouten voorkomen en Kruipruimte Isolatie met garantie aangebracht. Ga je een woning kopen? Laat dan ook altijd een aankoopkeuring uitvoeren om te weten of er sprake is van schimmel.

Een ander veel voorkomend bouwkundig probleem is schade aan vloeren en wanden. Denk aan vochtdoorslag van metselwerk muren of poreus worden van betonwanden en kelders. Ook kan er naar verloop van tijd scheurvorming ontstaan in vloeren. Binnendringen van vocht in de woning is het gevolg. Gelukkig zijn bouwkundige gebreken goed te herstellen, lees hierover op Vochtbestrijding. Bezoek voor een passende oplossing ook deze aanbevolen websites.

Kruipruimte

Ook als doe-het-zelver kun je met vloerisolatie schimmel in huis voorkomen. Na opdrogen van de vochtplek als gevolg van Bouwkundig herstel zal de schimmel verdwijnen. Controleer eenvoudig zelf of er water in je kruipruimte staat. De toegang tot de ruimte onder de vloer zit meestal achter de voordeur onder de deurmat verstopt.

Via het luik dat Kruipluik genoemd wordt, kun je eenvoudig de holle ruimte onder de vloer inspecteren. Gebruik hiervoor een draadloze zaklamp maar voor je eigen veiligheid nooit een looplamp op 230 volt met snoer. Als er water onder de vloer staat, leer dan je definitief vocht uit de kruipruimte verwijdert.

Badkamer

In een vochtige ruimte als de badkamer ontstaat zoals genoemd ook vaak problemen. Door slim toepassen van Vlakke Draingoot voor waterafvoer en voldoende ventilatie kun je schimmels eenvoudig voorkomen. Geef zwammen geen kans door een slim Badkamer ontwerp. Ook goed gebruikersgedrag voorkomt vochtproblemen, ventileer voldoende (zeker na voor waterdamp door hete douche) en hang natte handdoeken te drogen.

Dakbedekking

Een andere veel voorkomende oorzaak van schimmel in huis is door vochtindringing via daklekkage. Vaak begint lekkage met een klein plekje dat lang onopgemerkt blijft. Het dak lekt regenwater door en de Dakplaten beginnen te schimmelen. Maar de hoeveelheid vocht is zo gering dat het plafond direct nog geen vochtkringen vertoont.

Het proces van nat worden tijdens regenval en weer opdrogen kan zo onopgemerkt plaatsvinden. Een broedplaats van schimmelvorming onder de Dakpannen is het gevolg, hiermee is daklekkage echte sluipmoordenaar en schimmel veroorzaker. Inspecteer je dak regelmatig op sporen van lekkage. Zo kun je ontstaan van schimmels vroegtijdig voorkomen, bij plassen op de vloer ben je al in een later stadium.

Als je een lekkage ontdekt kun je dit het beste direct (laten) repareren. Vervang dakbedekking zelf of je kunt bij de specialist eenvoudig een of direct meerdere Dak offertes aanvragen. Na reparatie zal de schimmel opdrogen en snel te verdwijnen zijn. Je kunt ook eerst met een bouwkundig ingenieur in Gelderland, Overijssel of een andere regio de situatie bekijken.

Dakkapel

Een laatste bouwkundig kwetsbaar detail vinden we bij uitbouwen zoals een dakraam of dakkapel. De aansluiting met het dakvlak moet goed uitgevoerd zijn om inwatering te voorkomen. Bekijk verschillende modellen voor het laten maken van een Goede dakkapel. Voorkom andere bouwkundige vochtproblemen altijd door goede toepassing van Speciale Isolatieplaten.