Een rolsteiger kopen hoeft helemaal geen moeilijke aangelegenheid te zijn, mits u maar goed advies ontvangt van een deskundige partij. In deze blog geven we een paar handreikingen die u zeker weten verder zullen helpen. Lees snel verder..

Rolsteiger kopen: aandachtspunten

Wanneer u een rolsteiger kopen gaat is het verstandig om vooraf een aantal zaken helder te hebben. Op deze manier kan u namelijk tot een goede keuze komen voor de perfecte uitvoering. Allereerst willen wij u adviseren om bij een bedrijf te kopen die 1) verstand van zaken heeft, en 2) die gecertificeerd materiaal verkopen. Stel hierna de volgende zaken vast:

  • Gewenste werkhoogte
  • Lengte van het platform
  • Breedte van het steigerframe
  • Keuze voor vloer; hout of carbondeck
  • Traditionele opbouw met schoren, of nieuwe opbouwnorm

Wat is werkhoogte van een steiger?

Als u op zoek bent naar een aluminium rolsteiger zult u vaak de term ‘werkhoogte’ tegen komen. De werkhoogte berekenen is op zich helemaal niet moeilijk, hier is de volgende formule op toe te passen: platformhoogte (hoogte waarop de vloer zich bevindt) + 2.00 meter = werkhoogte. Een favoriete werkhoogte is 10.20 meter, de steigervloer ligt dan op 8.20 meter.

Lengte en breedte van de rolsteiger

Nadat de hoogte van de steiger bepaalt is, moet u nadenken welke afmetingen het beste bij uw klus passen. Zo kan u kiezen uit de volgende lengte afmetingen van het platform: 1.85, 2.45 en 3.05 meter. Qua steigerplatform heeft u daarnaast ook nog de keuze uit het soort materiaal van het platform, namelijk: CarbonDeck, of hout. Om ergonomisch te klussen zou u moeten overwegen om voor CarbonDeck te gaan, dit scheelt al snel zo’n 30% in het gewicht van de steigervloer. Een andere keuze die u zult moeten maken is aangaande de breedte van het steigerframe. Deze is namelijk in verschillende breedtes verkrijgbaar: 0.75, 0.90 en 1.35 meter. Wanneer u voor 1.35 meter kiest, dan kiest u voor extra werkoppervlakte, dit is namelijk de enige uitvoering waar twee vloeren naast elkaar gelegd kunnen worden. Als u veelal in smalle ruimtes werkzaam bent, dan zou de uitvoering 0.75, of 0.90 goed bij u kunnen passen. Het voordeel van de 0.90 is dat u de vloer ten allen tijde kunt verplaatsen zonder dat u klem komt te zitten met de schoren/voorloopleuning. Bij de 0.75 uitvoering bent u gebonden aan vaste hoogtes voor de vloer.

Rolsteiger kopen voor professioneel gebruik?

Wanneer u een rolsteiger kopen gaat voor professioneel gebruik, dan is het raadzaam om u aan de nieuwe opbouwregels te houden. Deze nieuwe regels zijn in het leven geroepen om de valkans tijdens de op -en afbouw van steigers tegen te gaan. Vanaf heden dient u namelijk te werken met de befaamde voorloopleuning. De inspectie SZW is op dit moment actief aan het controleren op het juist gebruiken van de steiger. Het maakt voor hen niet uit of u een eenmanszaak, een middelgroot bedrijf, of groot bedrijf heeft. Een ieder die men tegenkomt wordt gecontroleerd. Voorkom dan ook boetes en laat u adviseren omtrent deze nieuwe regelgeving door een partij die verstand van zaken heeft. Een bedrijf wat wij hiervoor aanraden is laddersenrolsteigers.nl. Want veiligheid gaat toch boven alles?